Sou aquí: Inici Actualitat Cloenda de “Vic viu la diversitat funcional!”, una proposta d’activitats entorn el dia internacional de les persones amb diversitat funcional
Ciutadania

Carrer de les Basses, 3
08500 Vic

Contactar

Tel.: 93 886 21 00

Ext. 15603 / 21206

ciutadania@vic.cat

 

Cloenda de “Vic viu la diversitat funcional!”, una proposta d’activitats entorn el dia internacional de les persones amb diversitat funcional

La conferència d’ahir al vespre tancava el programa “Vic viu la diversitat funcional!” que s’ha desplegat durant tot el mes de novembre i principis de desembre a la ciutat de Vic. Projeccions cinematogràfiques, una exposició fotogràfica, un contacontes, un taller d’artteràpia i una marxa inclusiva són algunes de les activitats que s’han ofert a tota la ciutadania per fer visible la diversitat funcional.

Des 05, 2018
Cloenda de “Vic viu la diversitat funcional!”, una proposta d’activitats entorn el dia internacional de les persones amb diversitat funcional

Imatge de representants de les entitats amb Antonio Centeno

Ahir dimarts, 4 de desembre, a dos quarts de vuit del vespre es va celebrar l’acte de cloenda de “Vic viu la diversitat funcional!” al Casal de Gent Gran Mossèn Josep Guiteras (c. de la Soledat, cantonada Pere II El Gran. Es va comptar amb la presència de l’Alcaldessa de Vic, Anna Erra, la gerent d’Osonament, Mercè Generó, i d’Antonio Centeno que va pronunciar la conferència “Diversitat funcional i vida independent: cap a una ciutadania plena”. 

 

L’Alcaldessa va encetar l’acte fent referència a la importància de seguir duent a terme aquestes iniciatives per fer de Vic una ciutat més inclusiva. Va esmentar que la voluntat del Consistori és la d’anar introduint serveis específics per a les persones amb diversitat funcional i tenir-les presents en totes les activitats, esdeveniments, programacions que es fan a la ciutat. Va recordar que sense el suport de les entitats que hi treballen, tot això no seria possible i va agrair el seu esforç i la seva coorganització.

 

Per la seva banda, la gerent d’Osonament, Mercè Generó, va contextualitzar l’acte comentant que és la primera vegada que s’organitza un cicle d’activitats on hi participa la majoria d’entitats de la ciutat que treballen per i amb persones amb diversitat funcional. Generó també va fer un resum del manifest del dia internacional de la discapacitat funcional, que se celebra el 3 de desembre, i que es va llegir en molts punts de la geografia catalana. En nom de la taula d’entitats va traslladar la voluntat de seguir teixint complicitats amb l’Administració per tal d’assolir una ciutat més inclusiva.

 

Tot seguit, es va donar pas a la intervenció d’Anonio Centeno, un dels impulsors de l’Oficina de Vida Independent de Barcelona (OVI) i codirector del documental Yes we fuck!, l’estrena del qual va generar un intens debat entorn l’assistència sexual per a persones amb diversitat funcional. Aquesta qüestió vehicula la tasca de sensibilització i activisme de Centeno que, entre d’altres, es dedica a fer ponències i compareixences a diversos espais: des de les universitats fins al Congrés dels Diputats i altres cambres, per tal d’incloure aquesta qüestió en les polítiques públiques del país. Centeno va iniciar la ponència fent un diagnòstic de la situació actual respecte les persones amb diversitat funcional: “estem inserits en un sistema social on la persona és vista com una unitat de producció i reproducció i, per tant, hi ha una discriminació inherent per tots aquells cossos que no són aptes per produir i per reproduir-se i, com a conseqüència, se’ls considera menys valuosos”. A més, reivindica que “hi ha formes d’autonomia que són minoritàries i potser invisibles, però no per això són menys reals, valuoses i humanes i, per això, cal protegir-les”. 

 

En aquesta línia, defensa la figura de l’assistent personal i, en extensió, de l’assistent sexual, aquell professional que ofereix les seves mans, però que actua d’acord amb les decisions que pren la persona que té diversitat funcional. La qüestió és trencar amb la idea de la persona que té una diversitat funcional, ja sigui motriu, cognitiva, auditiva, visual, etc., com a “objecte” i parlar de “subjecte”, d’un ésser humà que pren decisions pròpies però que, sovint, necessita el suport i l’acompanyament d’algú per a dur-les a terme.

 

D’altra banda, va vincular aquesta qüestió a la definició de les polítiques públiques. Centeno defensa que la diversitat funcional pot ser un motor de transformació social, perquè tenir-la present comporta millores en els serveis adreçats al conjunt de la ciutadania. Posant com a exemple el transport públic, va explicar la importància de posar en valor els “serveis específics” enfront els “serveis especials”, ja que els primers fan possible formes d’autonomia minoritàries i no generen segregació, sinó inclusió. El serveis especials no permeten la convivència, ni el coneixement mutu o l’empatia i, conseqüentment, els drets de les persones amb diversitat funcional es veuen vulnerats. Segons Centeno, en la definició de les polítiques públiques “la diferència no és un problema, és una oportunitat”. L’acte va finalitzar amb un torn obert de preguntes i una fotografia conjunta amb els representants de les entitats participants en l’organització de la programació.

 

Un altres dels plats forts de la programació “Vic viu la diversitat funcional!” va ser una marxa inclusiva que va recórrer alguns carrers del centre de Vic amb l’objectiu de viure i fer visible la diversitat funcional el passat diumenge, 2 de desembre, just un dia abans de la celebració del dia internacional de les persones amb diversitat funcional.  El recorregut, que oferia tres versions de ruta menor i major distància i que els participants podien escollir en funció dels seus interessos i possibilitats, es va desplegar des de la plaça Major de Vic fins al Vicjove (C. Bisbe Morgades, 15). Prop de seixanta persones van recórrer el circuit general dissenyat amb l’assessorament d’ADFO.

 

La marxa va finalitzar a les instal·lacions del Vicjove on es va oferir un petit refrigeri i, tot seguit, el jove humorista i estudiant de periodisme d’Aguilar de Segarra, Marc Buxaderas, va oferir un monòleg sobre les tribulacions d’una persona amb diversitat funcional, un recull d’experiències curioses que ell mateix ha viscut i que explica en clau d’humor convidant als espectadors a reflexionar sobre la qüestió. De fet, Buxaderas té una àmplia experiència en actuacions d’aquest tipus a tot Catalunya, tot fent difusió del projecte propi “Posa un discapacitat a la teva vida” que té tres vessants: monòlegs d’inclusió amb bon humor, xerrades de sensibilització i xerrades motivacionals.

 

Les activitats incloses dins el programa “Vic viu la diversitat funcional!” són el resultat d’una iniciativa conjunta de la taula d’entitats sense ànim de lucre que treballen per la diversitat funcional a la ciutat i, a totes elles, s’ha comptat amb la presència de representants d’algunes d’aquestes entitats.

 

 

PER A MÉS INFORMACIÓ:

Àrea de Ciutadania de l’Ajuntament de Vic

C. de les Basses, 3 · 93 886 21 00 (ext. 21206 / 15603)

ciutadania@vic.cat · www.vic.cat · @vic_ciutadania

 • Compartir:
 • Facebook
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Meneame
 • Digg
Accions del document

 • IMPULSVIC
 • SERMUVIC
Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat

Horaris d'Atenció Ciutadana
 • CREACCIÓ
 • VIALNET
 • RASESVIC
 • VICVERD
 • MINSVIC

Carregant...