Sou aquí: Inici Actualitat Conferència inaugural del programa “Confessions religioses en diàleg”
Ciutadania

Carrer de les Basses, 3
08500 Vic

Contactar

Tel.: 93 886 21 00

Ext. 15603 / 21206

ciutadania@vic.cat

 

Conferència inaugural del programa “Confessions religioses en diàleg”

Aquest dimecres, 14 de novembre, a dos quarts de vuit del vespre es va celebrar l’acte inaugural de “Confessions religioses en diàleg” a la Sala Joan Anglada del Centre d’Arts Escèniques d’Osona, L’Atlàntida (C. Francesc Maria Masferrer, 4). Es va comptar amb la presència d’Anna Erra, alcaldessa de Vic, el lama Thubten Wangchen i la sociòloga i directora de l’ISOR (Investigacions en Sociologia de la Religió) de la UAB, Maria del Mar Griera, que va pronunciar la conferència “A la recerca del sentit: el fet religiós i espiritual en una societat en transformació”.

Nov 16, 2018
Conferència inaugural del programa “Confessions religioses en diàleg”

Lama Thubten Wangchen, Alcaldessa Anna Erra i la sociòloga M. del Mar Griera

 

L’Alcaldessa va encetar l’acte comentant que l’any passat ja es va iniciar un acostament a la diversitat religiosa de Vic amb la organització de la primera jornada de portes obertes als centres de culte de la ciutat i que es vol continuar treballant colze a colze amb les comunitats religioses de la ciutat per obrir-nos a la diversitat, ja que és una font de riquesa. Vic és una ciutat diversa en molts sentits i des del Consistori s’ha pres una decisió important: gestionar la diversitat des del coneixement, des del diàleg, des de l’afrontar tots junts. Segons Erra, “amb el programa “Confessions religioses en diàleg” es pot gaudir de diferents propostes que ens ajuden a implicar-nos i endinsar-nos en aquesta diversitat, per entendre millor la ciutat i per garantir el coneixement mutu. D’aquesta manera es poden contrarestar els estereotips, per tenir una ciutat més heterogènia i, en extensió, una millor ciutat, construint el diàleg des de la coresponsabilitat”.

 

Rosa Maria López Ros, responsable de formació, recerca i avaluació de la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya va dirigir unes paraules al públic en nom del nou director d’aquesta institució, Marcel·lí Joan. Va destacar que Vic és un exemple per a altres municipis: la programació de “Confessions religioses en diàleg” és molt completa i elaborar-la de manera conjunta amb entitats religioses de la ciutat, fer-les part activa de la definició de les activitats és clau per a la coresponsabilitat. A més, va esmentar que el nom escollit era molt encertat; les paraules “en diàleg” denoten compromís i un intercanvi dinàmic de totes les parts implicades. També va recordar que aquest any 2018 es commemora el centenari del naixement del pensador Raimon Panikkar, conegut per la seva tasca a favor del diàleg interreligiós, de la qual la seva obra filosòfica n’és un reflex ja que, de fet, la seva figura aglutinava la cosmovisió cristiana i hindú. Per últim, va constatar que és la primera vegada que la ciutat de Vic participa a la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya que organitza la DGAR, i que la cultura i l’art és una via excel·lent per sensibilitzar la població entorn la diversitat religiosa.

 

Per la seva banda, Thubten Wangchen, monjo budista procedent del Tibet, fundador de la Casa del Tibet a Barcelona i membre del Parlament tibetà a l'exili, va comentar que el diàleg interreligiós és molt important perquè “malgrat tots seguim camins espirituals diferents, tot som germans, tots busquem el mateix: la felicitat i el bé comú”. En aquest sentit, va comentar que el treball que es fa des de l’Ajuntament de Vic i des de la DGAR és clau per tal d’enriquir la ciutat i el país. Des d’un to positiu i des de l’humor, Thubten Wangchen va recordar que, sovint, hi ha una devoció per la fe religiosa pròpia i no es coneixen altres doctrines o confessions que conviuen a l’entorn. En aquest sentit, propostes com la que es presentava ahir, eviten el perill que “esdevinguem granotes en un pou, que viuen tancades en el seu món propi”. I va concloure: “el diàleg és molt important perquè sinó, només hi ha el convèncer i el creure. Creure i tenir fe és bo, però amb coneixement”.

 

La doctora en Sociologia Maria del Mar Griera va pronunciar la conferència “A la recerca del sentit: el fet religiós i espiritual en una societat en transformació”, que va servir per contextualitzar el nostre país en termes religiosos. Griera va afirmar que ens trobem davant d’una realitat paradoxal: d’una banda, Catalunya és un dels països més seculars del món i on la davallada de fe i de la pràctica religiosa ha estat més accelerada que en altres països europeus. I, d’altra banda, Catalunya abraça una àmplia diversitat religiosa que en les últimes dècades ha crescut de forma accelerada, tot i que, curiosament és molt invisible a l’esfera pública.

 

La doctora va afegir que, actualment, la definició de religió se’ns escapa, perquè precisament la societat on vivim està en transformació. Ens trobem en un món globalitzat i, malgrat ens pensàvem que la secularització seria la norma de la modernitat, ens xoca veure que ho és el pluralisme i la diversitat religiosa. Griera proposa començar a parlar de “sentit” enlloc de “religió”. Perquè el concepte “sentit” remet a l’escolta, a la recerca de significat i a la part “experiencial” del fet religiós. A més, si anys enrere la identitat religiosa estava estretament vinculada a la identitat cultural, actualment “el transcendent” surt del marc propi de la religió i es cola en altres esferes de la vida.

 

En conclusió, la transformació de la religió és un fet i és paradoxal, però cal evitar el catastrofisme. Tanmateix, aquesta paradoxa també comporta riquesa: "en un món en permanent soroll, la recerca de la pau, la serenor i el transcendent és més present que mai, però és cert que potser ara estem més desorientats a l’hora de donar-ne una resposta".

 

El programa d’activitats “Confessions religioses en diàleg” continua fins a mitjans de desembre amb la projecció de dues pel·lícules en el marc de la XV Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, una pregària interreligiosa, un conta contes familiar de temàtica espiritual i l’exposició “Raimon Panikkar. Viure l’aventura intercultural”.

 

PER A MÉS INFORMACIÓ:

Àrea de Ciutadania de l’Ajuntament de Vic

C. de les Basses, 3 · 93 886 21 00 (ext. 21206 / 15603)

ciutadania@vic.cat · www.vic.cat · @vic_ciutadania

 

 • Compartir:
 • Facebook
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Meneame
 • Digg
Accions del document

 • IMPULSVIC
 • SERMUVIC
Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat

Horaris d'Atenció Ciutadana
 • CREACCIÓ
 • VIALNET
 • RASESVIC
 • VICVERD
 • MINSVIC

Carregant...