Sou aquí: Inici Actualitat "Confessions religioses en diàleg": un balanç
Ciutadania

Carrer de les Basses, 3
08500 Vic

Contactar

Tel.: 93 886 21 00

Ext. 15603 / 21206

ciutadania@vic.cat

 

"Confessions religioses en diàleg": un balanç

El passat dissabte, 15 de desembre, va finalitzar el programa "Confessions religioses en diàleg", que s'ha desplegat durant el mes de novembre i la primera quinzena de desembre, i ha comptat amb nombroses activitats per donar a conèixer la diversitat religiosa de la ciutat de Vic.

Des 17, 2018
"Confessions religioses en diàleg": un balanç

Imatge de la pregària interreligiosa d'enguany

L'any 2017 es va reprendre el contacte amb les entitats religioses de Vic amb l'objectiu, entre d'altres, de preparar conjuntament una acció de sensibilització que es va materialitzar en la primera jornada de portes obertes als centres de culte de la ciutat. Enguany, la tasca de la Taula de confessions religioses de la ciutat de Vic amb la col·laboració de l'Ajuntament de Vic s'ha centrat en la programació d'activitats recollides al programa "Confessions religioses en diàleg".
 
El actes van començar el passat dimarts, 6 de novembre, amb la inauguració de l’exposició fotogràfica “Moments d’espiritualitats” que mostrava les fotografies seleccionades per al calendari Moments 2019 de l'Associació Casal Claret i d’altres que van ser seleccionades per a l’ocasió. L'exposició va finalitzar el 19 de novembre i es va desplaçar a Solsona, població que també ha participat a l'elaboració del calendari que, enguany, té com a fil conductor els gestos, els espais i els símbols de les diverses confessions presents a la ciutat de Vic, Solsona i Manresa. El calendari Moments 2019 es pot adquirir a la botiga Oikia (c. de la Ramada, 14, Vic).
 
Uns dies més tard, el dimecres, 14 de novembre, es va fer l’acte inaugural del programa "Confessions religioses en diàleg" a la Sala Joan Anglada del Centre d’Arts Escèniques d’Osona, L’Atlàntida (C. Francesc Maria Masferrer, 4). Es va comptar amb la presència d’Anna Erra, alcaldessa de Vic, el lama Thubten Wangchen i la sociòloga i directora de l’ISOR (Investigacions en Sociologia de la Religió) de la UAB, Maria del Mar Girera, que va pronuncia la conferència “A la recerca del sentit: el fet religiós i espiritual en una societat en transformació”. L'Alcaldessa va expressar que gràcies al programa “Confessions religioses en diàleg” la ciutadania pot gaudir de diferents propostes que ens ajuden a implicar-nos i endinsar-nos en la diversitat religiosa, per entendre millor la ciutat i per garantir el coneixement mutu. És, per tant, una via per contrarestar estereotips, per tenir una ciutat més heterogènia i construida des de la corresponsabilitat. 
 
En el marc d’aquesta proposta d’activitats l’Ajuntament de Vic va participar per primera vegada a la “Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya” que organitza la Direcció General d’Afers Religioses (DGAR) i que, enguany, ha celebrat la 15a edició. Ho va fer amb la col·laboració de Cineclub Vic projectant les pel·lícules La tortuga vermella, el dijous 15 de novembre, i Déu méu, però què t’hem fet?, el dijous 22 de novembre, ambdues de temàtica espiritual i religiosa. Les projeccions van anar acompanyades d’un cinefòrum dirigit per col·laboradors de la DGAR: a la primera, de la mà dels periodistes Enric Xicoy i Jordi Vilarrodà i, a la segona, amb el portaveu de la comunitat sikh a Catalunya, Gagandeep Singh. Les pel·lícules es van projectar a l’ETC (Pg. de la Generalitat, 46), l'espai habitual on Cineclub Vic hi desplega la seva programació pròpia. 
 
Després de la bona rebuda de la pregària interreligiosa celebrada en el marc de la primera jornada de portes obertes als centres de culte de la ciutat, es va tornar a repetir l’activitat al mateix espai que la va acollir l’any passat: L’Orfeó (C. Sant Pere, 9). S'hi va aplegar una vuitantena de persones de diferents sensibilitats religioses, laiques i atees que van compartir la música i la lectura de textos de procedències i tradicions diverses. A l'acte també hi van assistir l'Alcaldessa, Anna Erra, i el regidor de Ciutadania, Josep-Ramon Soldevila. 
 
Per tal de fer una activitat per a públic familiar també vinculada a la diversitat religiosa, es va oferir el conte d'ombres Els sons del silenci, que va explicar la rondallaire Marta Esmarats a l’espai habitual de la Biblioteca Joan Triadú (C. Arquebisbe Alemany, 5). Amb aquesta història es van treballar amb els més menuts temes com la vida, la mort o la pèrdua d'éssers estimats des d'una vessant lúdica i pedagògica.
 
Paral·lelament, del 22 de novembre al 16 de desembre, es podia visitar l’exposició “Raimon Panikkar. Viure l’aventura intercultural” a l’espai adults de la Biblioteca Joan Triadú. La proposta ha estat creada amb motiu de la celebració aquest 2018 de l’Any Raimon Panikkar per l’Espai Avinyó (Ajuntament de Barcelona) amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i està itinerant per diversos punts de la geografia catalana durant tot l’any. 
 
Aquest cicle d’activitats s’emmarca en les accions de sensibilizació entorn la diversitat religiosa que s’estan duent a terme des de l’Àrea de Ciutadania de l’Ajuntament de Vic amb la voluntat de treballar-la des de l’àmbit local i des d’una mirada laica i transversal. Està previst que, de cara el 2019, es pugui tornar a oferir un nou programa d'activitats o una altra acció similar per donar a conèixer la diversitat religiosa, que és una realitat inequívoca de la ciutat i una gran oportunitat per treballar valors com els de respecte, inclusió i la cohesió social. 
 
Formen part de la Taula de confessions religioses de la ciutat de Vic les entitats i confessions religioses següents: African Muslim Cultural, Bisbat de Vic, Centre Cultural Islàmic, Centre Cristià Victoria, Christian Worship Center, Comunitat Musulmana de Vic, Consejo de los Cristianos de Ghana, Deeper Christian Life Ministry, Església Adventista de Vic, Església Bethel, Església evangèlica xinesa, Gurudwara Gura Teg Bahadur, Iglesia de Jesucristo de los Santos de los Últimos Días, Iglesia Pentecostal Unida en Europa, Karma Txöpel - Centre Budista Dhagpo Vic, Maná Iglesia Cristiana, Misión Evangélica Internacional “Un nuevo día” i Testimonis de Jehovà.

 

 • Compartir:
 • Facebook
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Meneame
 • Digg
Accions del document

 • IMPULSVIC
 • SERMUVIC
Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat

Horaris d'Atenció Ciutadana
 • CREACCIÓ
 • VIALNET
 • RASESVIC
 • VICVERD
 • MINSVIC

Carregant...