Sou aquí: Inici Actualitat L’Atlàntida acull l’acte inaugural de les “II Jornades de portes obertes als centres de culte de la ciutat de Vic”
Ciutadania

Carrer de les Basses, 3
08500 Vic

Contactar

Tel.: 93 886 21 00

Ext. 15603 / 21206

ciutadania@vic.cat

 

L’Atlàntida acull l’acte inaugural de les “II Jornades de portes obertes als centres de culte de la ciutat de Vic”

El passat dimarts, 12 de novembre, a dos quarts de vull del vespre es va celebrar l’acte inaugural de les “II Jornades de portes obertes als centres de culte de la ciutat de Vic” a la Sala Joan Anglada del Centre d’Arts Escèniques d’Osona, L’Atlàntida (c. Francesc Maria Masferrer, 4). Es va comptar amb la presència i les intervencions de Josep-Ramon Soldevila, regidor de Ciutadania, Barris, Cooperació i Participació de l’Ajuntament de Vic; Míriam Hatibi, consultora de comunicació i activista; i Francesc-Xavier Marín i Torné, professor de l'Institut Superior de Ciències Religioses de Vic (ISCRVic) i de la Universitat Ramon Llull, i membre del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa de la Generalitat de Catalunya.

Nov 13, 2019
L’Atlàntida acull l’acte inaugural de les “II Jornades de portes obertes als centres de culte de la ciutat de Vic”

Moment de l'acte inaugural a la sala Joan Anglada de L'Atlàntida

El regidor va encetar l’acte comentant que l’any 2017 es va iniciar un acostament a la diversitat religiosa de Vic amb la organització de la primera jornada de portes obertes als centres de culte de la ciutat i que es vol continuar treballant colze a colze amb les comunitats religioses locals per fomentar el coneixement de la diversitat. Josep-Ramon Soldevila va expressar que “activitats com les portes obertes als centres de culte aporten la llum que permet aparcar la por i el recel entre veïns i veïnes”. Va explicar al públic assistent que aquestes jornades tenen caràcter biennal i que s’alternen amb activitats de sensibilització i de difusió de la diversitat religiosa en el marc del programa “Confessions religioses en diàleg”.

 

Per la seva banda, Míriam Hatibi, va iniciar la seva intervenció agraint el compromís del consistori amb la diversitat religiosa; un compromís que va més enllà del temps, ja que la celebració any rere d’activitats entorn aquesta temàtica amb la complicitat de les organitzacions, entitats i comunitats que hi participen, són un clar exemple de la voluntat de treballar per a garantir la cohesió social a la ciutat. D’entrada, Hatibi va aclarir que parlaria no tant d’Islam, sinó de convivència: “les portes obertes han de ser una porta d’entrada, una escletxa per anar més enllà”. I va afegir que parlar de diversitat religiosa no només és parlar sobre el fet que hi ha moltes religions diferents que coexisteixen, sinó que cal tenir molt present que hi ha diversitat en el si de les confessions religioses. Per exemple, hi ha musulmans negres, asiàtics, conversos... és a dir, el terme “musulmà” no es pot aplicar a una ètnia, sinó que remet a l’espiritualitat i, per tant, a una elecció. Hatibi va defensar que la diversitat religiosa és una realitat de les ciutats i del país i s’ha de treballar no només des de la perspectiva de l’acollida i la integració; cal entendre les persones de diferents orígens com a pròpies, i redefinir el respecte mutu és molt important pel coneixement i l’intercanvi. En aquest sentit els centres de culte són espais de trobada redefinits. Per exemple, a les mesquites no només hi té lloc l’oració, també s’hi fan classes, s’hi menja i és un punt de trobada durant el mes del Ramadà, etc. La idea és que entre tots i totes trobem i propiciem espais de trobada més enllà del culte; a les AMPA, als comerços, a les manifestacions... en aquests espais la diversitat també hi és present i és un escenari idoni per a treballar la convivència.  

 

Finalment, Xavier Marín va pronunciar una conferència entorn l’acolliment com a valor humà i social que, sovint, es concreta en la hospitalitat. Totes les diferents tradicions religioses, tenen com a eix vertebrador, com a principal deure sagrat “ser hospitalaris”. Percebem els nostres conciutadans com a altres i el repte és no perdre de vista que “els altres” són “nosaltres”. D’altra banda, les societats contemporànies ens aboquen a la interculturalitat i viure en un règim d’aïllament caparrut dificulta la vida comunitària, entorpeix la capacitat de fer coses plegats, no ajuda a vertebrar el teixit social. En aquest sentit, “creuar-se pel carrer no és conviure; conviure demana interrelacionar-se, fer-se”. Segons Marín fer unes jornades de portes obertes permet visibilitzar les dimensions de l’hospitalitat i l’acolliment de les diferents confessions religioses, perquè quan els centres de culte s’obren a tothom, aquelles persones que no segueixen cap religió o no segueixen la religió del centre que visiten, hi poden entrar amb la confiança que seran ben rebudes. Les portes obertes són “un símbol de l’obertura dels cors dels que es troben en aquest lloc. És un clar exemple de la voluntat de buscar espais compartits i de dedicar-nos temps i passar-lo plegats”.

 

L’acte va comptar amb la col·laboració de l’Agrupació de Sords de Vic i Comarca que va fer la interpretació de totes les intervencions en Llengua de Signes Catalana (LSC).

 

Aquest cap de setmana, 16 i 17 de novembre, comencen les jornades de portes obertes a set centres de culte de la ciutat. Les activitats continuaran la setmana vinent amb la projecció de dues pel·lícules en el marc de la XVI Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, una pregària interreligiosa i la cloenda de les portes obertes, el 23 i 24 de novembre, amb l’obertura de vuit centres de culte més. En total, es podran veure una quinzena de centres de culte de la ciutat.

 

La ciutat de Vic compta amb la presència de prop de quaranta centres de culte de confessions ben diverses: comunitats musulmanes, comunitat budista, comunitat sikh i comunitats de tradició cristiana, des de la catòlica fins a un ampli ventall de comunitats protestants de doctrina diversa tals com les Assemblees de Germans, l’Església Adventista del Setè Dia, l’Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies i els Testimonis Cristians de Jehovà.

 

ESTIGUES AL DIA I DIGUES LA TEVA!

Àrea de Ciutadania de l’Ajuntament de Vic

C. de les Basses, 3 · 93 886 21 00 (ext. 21206 / 15603)

ciutadania@vic.cat · www.vic.cat · @vic_ciutadania

 • Compartir:
 • Facebook
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Meneame
 • Digg
Accions del document

 • IMPULSVIC
 • SERMUVIC
Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat

Horaris d'Atenció Ciutadana
 • CREACCIÓ
 • VIALNET
 • RASESVIC
 • VICVERD
 • MINSVIC

Carregant...