El departament de Ciutadania de l'Ajuntament de Vic va participar dijous passat del I Congrés Internacional sobre Llibertat Religiosa i de Consciència que va tenir lloc a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals de Blanquerna, a la Universitat Ramon Llull de Barcelona. El congrés, promogut per la Càtedra de Llibertat Religiosa i de Consciència Blanquerna-URL conjuntament amb la Direcció General d'Afers Religiosos (DGAR) del Departament de Justícia de la Generalitat, va tenir lloc els dies 2 i 3 de juny i va comptar amb la participació d'experts en la temàtica procedents de pràcticament els 5 continents, així com representants de diferents entitats religioses i administracions públiques. El congrés va comptar amb la presència de la Consellera de Justícia, Hble. Sra. Lourdes Ciuró, i del rector de la Universitat Ramon Llull, Dr. Josep Maria Garrell a la conferència inaugural.
En el marc d'aquest congrés es van dur a terme més de 20 panels en català, castellà, anglès i francès durant els dos dies amb l'objectiu de presentar la situació actual de la llibertat religiosa i de consciència la nostre país, així com compartir bones pràctiques locals, regionals i internacionals de gestió de la diversitat religiosa i la promoció de la llibertat religiosa i de consciència. També es van analitzar els estàndards internacionals de valoració de l'exercici efectiu d'aquest dret universal, així com la prevenció de les seves vulneracions.
L'Ajuntament de Vic, concretament, va participar del panel "Gestió municipal de la diversitat religiosa" que va comptar, també, amb la presència de tècnics de l'Oficina d'Afers Religiosos de l'Ajuntament de Barcelona, l'Ajuntament de Sabadell i la Direcció General d'Afers Religiosos de a Generalitat de Catalunya. El panel va estar moderat per la directora de la Fundación Pluralismo y Convivencia, Inés Mazarrassa.
A través d'aquest panel es van compartir les diferents estratègies i accions entorn la gestió municipal de la diversitat religiosos a nivell local, així com bones pràctiques per garantir la convivència i la cohesió social a Vic, Sabadell, Barcelona i la resta de municipis catalans.
L'Ajuntament de Vic fa anys que treballa en una estratègia entorn la gestió de la diversitat religiosa, convertint-se, així, en un dels municipis referents en aquest àmbit. Aquesta estratègia, treballada de manera tranversal entre diferents departaments municipals, es concreta en 5 eixos de treball: l'atenció, assessorament i orientació a les entitats religioses; la sensibilització de la ciutadania en relació a la diversitat religiosa de la ciutat, a través del cicle "Confessions religioses en diàleg" i "Portes obertes als centre de culte de Vic"; el reconeixement, el vincle i el treball comunitari amb les comunitats religioses; la coordinació amb totes elles a través de la Taula de confessions religioses de Vic; i, finalment, la formació.