Sou aquí: Inici Actualitat Vic aposta per la pluralitat religiosa amb la tercera edició de “Confessions religioses en diàleg”
Ciutadania

Carrer de les Basses, 3
08500 Vic

Contactar

Tel.: 93 886 21 00

Ext. 15603 / 21206

ciutadania@vic.cat

 

Vic aposta per la pluralitat religiosa amb la tercera edició de “Confessions religioses en diàleg”

S’han programat un seguit d’actes culturals i de culte per seguir posant l’èmfasi en la diversitat religiosa des d’una mirada laica i transversal

Nov 05, 2021
Vic aposta per la pluralitat religiosa amb la tercera edició de “Confessions religioses en diàleg”

Cartell de la programació d'enguany

 

Del 16 al 25 de novembre de 2021, Vic comptarà per tercer cop amb un cicle d’activitats per promoure la diversitat religiosa a la ciutat: Confessions religioses en diàleg. L’objectiu és facilitar espais de trobada, diàleg i reconeixement entre les comunitats religioses i acostar a la ciutadania la diversitat de creences religioses de la ciutat i del país. Participen d'aquesta programació la Taula de confessions religioses de Vic, el Grup de Diàleg Interreligiós de Vic i l'Institut de Ciències Religioses de Vic.      

 

Donar a conèixer la diversitat de creences presents a la ciutat és una línia prioritària per l’Ajuntament de Vic i les entitats religioses presents a la ciutat. Per aquest motiu, des del 2017, se celebren jornades de portes obertes en els anys senars; i els anys parells, es programa aquest cicle d’activitats per donar visibilitzar la realitat religiosa a Vic. Ambdues propostes s’organitzen amb la participació de les diferents confessions religioses a la ciutat i, també, en col·laboració amb altres entitats i institucions.

 

Aquest 2021 estava prevista la tercera jornada de portes obertes els centres de culte, tot i que després de  reunir-nos amb el conjunt de centres de culte de la ciutat conjuntament es va decidir aplaçar la jornada degut a que diverses entitats van expressar dubtes a l’hora de celebrar aquesta jornada en un context que segueix sent de pandèmia i en el que fins fa ben poc, encara hi havia una limitació important d’aforament als centres. Si la situació epidemiològica ho permet doncs, les portes obertes als centres de culte es faran al proper novembre del 2022.

 

De totes maneres, des de la Taula de confessions religioses de la ciutat de Vic i Ajuntament de Vic se segueixen impulsant accions de sensibilització i reconeixement de la diversitat de creences de la ciutat, motiu pel qual enguany s’organitza de nou el cicle de Confessions Religioses en Diàleg, en la que serà la seva tercera edició.  

 

La programació d’activitats d’enguany s’inicia el dimarts 16 de novembre amb la projecció dins la XVIII Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya. Com en els anys anteriors, l’Ajuntament de Vic i Cineclub Vic col·laboren en aquesta mostra per poder oferir al públic, i de forma gratuïta, una pel·lícula vinculada a l’espiritualitat. En aquest cas la projecció de la pel·lícula es farà a les 20h a la Sala Joaquim Maideu de l’Atlàntida. Es tracta de Corpus Christi, un film, Jan Komasa que planteja una reflexió sobre la fe, la identitat i la falta d’oportunitats. Una història personal que alhora és la d'un poble. Un cop finalitzi la projecció hi haurà un cinefòrum a càrrec d’en Jordi Vilarrodà, cap de la secció de Cultura d’El 9 Nou. 

 

 

El dijous 18 de novembre es durà a terme la conferència L’espiritualitat a la rereguarda de la pandèmia, a càrrec d’Ester Busquets, professora a la UVic-UCC i a l'Institut Superior de Ciències Religioses de Vic. Busquets, especialista en bioètica, reflexionarà sobre el paper de l’espiritualitat de les persones a l’hora de conviure amb el coronavirus durant el darrer any i posant especial èmfasi en la fase final de la pandèmia. A continuació es comptarà amb les intervencions de Josep-Ramon Soldevila, regidor de Ciutadania, i Yvonne Griley, nova Directora General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya.

 

L’endemà, divendres 19 de novembre, hi ha prevista la pregària interreligiosa. Es tracta d’un espai de trobada de persones de diferents sensibilitats religioses, laiques i atees que comparteixen la música i la lectura de textos de procedències i tradicions diverses. L’any passat la situació epidemiològica del moment va impedir la celebració d’aquest acte tant consolidat en el marc del cicle i de les portes obertes celebrades des del 2017, però tot sembla indicar que enguany es podrà tornar a celebrar amb normalitat a l’Orfeó de Vic. Es tracta d’un acte obert a tothom que posa de manifest la bona entesa i la riquesa de creences presents a la ciutat.

 

Per últim, destacar que fins al 25 de novembre es podrà visitar l’exposició Llocs de Culte a la segona planta de l’Edifici del Sucre.  Malgrat enguany no es podrà celebrar les portes obertes als centres de culte de la ciutat, aquesta exposició permetrà al visitant tindrà l’oportunitat de submergir-se igualment en aquests espais gràcies a aquesta exposició. Realitzada per AUDIR (Associació UNESCO per el Diàleg Interreligiós), l’exposició mostra els centres de culte de diferents tradicions religioses a través de 9 plafons amb representacions pictòriques de gran qualitat dels diferents temples. A més, cada plafó té un codi QR que permet l'accés a diferents materials didàctics per obtenir més informació sobre els diferents llocs de culte. Els temples o llocs de culte que estan representats en aquets 9 plafons són: un monestir cristià, una església catòlica, una església o temple evangèlic, una església ortodoxa, una sinagoga, una mesquita, un temple hindú, un temple o monestir budista i un Gurdwara o temple Sikh. En el cas de la ciutat de Vic comptem amb la presència, concretament, de múltiples esglésies catòliques i evangèliques, tres mesquites o oratoris musulmans i un temple Sikh.

 

Amb aquesta exposició, com també a través de la resta d’activitats, es vol convidar al públic a acostar-se a la pluralitat de creences present a la ciutat de Vic tot desitjant que l’any que ve ja es puguin visitar físicament els llocs de culte de la ciutat. Així, Confessions religioses en diàleg vol seguir sent un espai de compromís i intercanvi entre totes les parts per combatre el desconeixement i avançar cap a una societat més diversa i cohesionada.

Val a dir que tots els actes s’han programat de manera presencial, tot i que estaran subjectes a les mesures sanitàries vigents i per tant l’organització es reserva el dret d’alterar la programació si les indicacions sanitàries ho requereixen. Afegir també que en totes les activitats es proporcionarà gel hidroalcohòlic i serà obligatori l’ús de la mascareta.

 • Compartir:
 • Facebook
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Meneame
 • Digg
Accions del document

 • IMPULSVIC
 • SERMUVIC
Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat

Horaris d'Atenció Ciutadana
 • CREACCIÓ
 • VIALNET
 • RASESVIC
 • VICVERD
 • MINSVIC

Carregant...