Sou aquí: Inici Actualitat Vic engega un projecte de Comunalitat Urbana per a la creació d’una estructura d’ajuda mútua que reactivi l’economia al sud de la ciutat
Ciutadania

Carrer de les Basses, 3
08500 Vic

Contactar

Tel.: 93 886 21 00

Ext. 15603 / 21206

ciutadania@vic.cat

 

Vic engega un projecte de Comunalitat Urbana per a la creació d’una estructura d’ajuda mútua que reactivi l’economia al sud de la ciutat

Aquesta és una de les 22 Comunalitats Urbanes que es despleguen a tot el territori català i una de les dues que hi ha a la Catalunya Central en el marc d’un nou projecte que impulsa el Programa d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya

Jun 02, 2022

 

La cooperativa La Fera Ferotge, l’Associació Tapís, l’Associació de Veïns i Veïnes del Remei i l’Ajuntament de Vic van presentar aquest dimecres al migdia el projecte de Comunalitat Urbana de Vic, que desplegaran durant els propers dos anys a la ciutat. «És una oportunitat d’impulsar, organitzar, dinamitzar i gestionar de forma sostenible i viable en el temps una estructura d’ajuda mútua a Vic Sud que s’adreci a tota la ciutat», deia Laia Hernández, sòcia treballadora de La Fera Ferotge. I és que les Comunalitats Urbanes són un programa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya per a la recuperació econòmica i la reactivació de l’economia de proximitat als barris i ciutats, de la mà del teixit veïnal i associatiu, del comerç local i de les xarxes de suport mutu.

 

El Departament ha destinat 8 milions d’euros al programa de Comunalitats Urbanes, «que és present a 18 municipis d’arreu de Catalunya, on hi ha 22 comunalitats», deia el director general d'Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives, Josep Vidal, que afegia que «és important teixir xarxa entre comunalitats i coconstruir aquesta política pública».

 

Les quatre organitzacions de Vic inicien el projecte de Comunalitat de Vic amb l’objectiu de crear una estructura a través d’assemblees comunals, «que inclogui el màxim d’agents del territori amb diferents graus de vinculació: entitats de l’economia social i solidària, teixit associatiu, comerç, agents d’educació i salut, grups informals, centre educatius, amb la voluntat de generar relacions i projectes d’ajuda mútua que permetin fer créixer l’activitat econòmica», deia Hernández. Per això, el projecte s’ha organitzat en tres eixos de treball, partint de diferents diagnosis ja fetes:

 

 • Cohesió social i igualtat d’oportunitats. 

Està destinat a infància i joventut i treballarà per assolir una perspectiva de futur digne als infants i les joves de Vic Sud, generant acompanyament i facilitant oportunitats i alternatives socialitzadores. 

 

 • Habitatge i gestió d’espais públics i comunals. 

D’aquest eix de treball se n’ocuparà l’Associació de Veïnes del Remei, que tindrà tres línies de treball: conèixer i tenir en mà dades vinculades a les dificultats i dèficits en l’accés a l’habitatge als barris del sud; l’acondicionament, la millora i la gestió col·laborativa dels espais públics, «amb la intenció que els espais públics ben dinamitzats permetin la relació social, intercultural i intergeneracional. Necessitem punts de trobada que potencïin el respecte, la convivència i trenquin l’estigma associat al barri», deia Mar Cañellas, membre de l’AVV del Remei. I la tercera línia d’actuació ve marcada per la demanda històrica de l’AVV del Remei de poder disposar i gestionar d’un local de referència pel veïnat. Aquest espai ha de poder facilitar un canal de comunicació més útil per copsar l’opinió del veïnat i poder actuar en base a les inquietuds mostrades. «També esperem que esdevingui un punt de trobada on sorgeixin activitats que es considerin necessàries i útils per a socialitzar, formar-se i desenvolupar un sentiment de pertinença i estima al barri. No volem obviar la tasca que realitzen els serveis i infraestructures del barri: l’ETC, el CAP del Remei i les escoles del VicSud. Serà imprescindible crear sinèrgies per reforçar actuacions pròpies i conjuntes». 

 

Segons el regidor de Barris, Josep Ramon Soldevila, aquest local s’ubicarà a la rambla Tarradellas. «És un local de 180m2 que posem a la disposició del veïnat i la comunitat. Ara mateix s’està redactant el conveni». Soldevila va mostrar la satisfacció de l’Ajuntament de participar a la Comunalitat de Vic, «ja treballem amb les entitats, però aquest és un projecte novedós amb un horitzó compartit, que surt del Pla Estratègic del Remei. És important donar impuls als barris a través del cooperativisme i l’economia social i solidària». 

 

 • Ocupabilitat i emprenedoria col·lectiva. 

L’Associació Tapís es responsabilitzarà d’aquest eix de treball que pretén donar valor a la feina que es fa des del petit comerç, generar nous locs de treball i inserció laboral, fomentar l’economia social i solidària als barris del sud, generar xarxes d’ajuda mútua i donar suport a les que ja existeixen. 

 

La Comunalitat de Vic centra el seu treball en els set barris del sud de la ciutat: el Remei, la Calla, l’Estadi, l’Horta Vermella, Santa Anna, la Serra-de-senferm i el barri d’Osona, amb una població de 20.700 persones. 

 

El projecte de Comunalitats Urbanes

 

Comunalitats Urbanes és un nou programa del Departament d’Empresa i Treball per dinamitzar les xarxes d’economies locals des de la perspectiva del dret a la ciutat i de l’economia social i solidària. Les comunalitats formen part del Programa d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya, juntament amb els Ateneus Cooperatius i els Projectes Singulars.

 

El programa de Comunalitats Urbanes està conformat per 22 comunalitats arreu de Catalunya que treballaran per l’enfortiment dels béns comuns i de nous projectes d’ajuda mútua a partir del moviment veïnal i associatiu, del teixit cooperatiu, del petit comerç, de projectes autoorganitzats i de les xarxes de suport mutu. El programa generarà un impacte social i singular a cada territori, especialment per aquelles persones que es troben en situació de vulnerabilitat, a través de la millora de l’ocupació i l’ocupabilitat, avivant xarxes de suport mutu i generant projectes d’economia local en una lògica cooperativista, comunitària i sostenible.

 • Compartir:
 • Facebook
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Meneame
 • Digg
Accions del document

 • IMPULSVIC
 • SERMUVIC
Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat

Horaris d'Atenció Ciutadana
 • CREACCIÓ
 • VIALNET
 • RASESVIC
 • VICVERD
 • MINSVIC

Carregant...