Sou aquí: Inici Actualitat Vic ha promogut més de 50 activitats comunitàries per millorar la convivència a la ciutat durant el 2019
Ciutadania

Carrer de les Basses, 3
08500 Vic

Contactar

Tel.: 93 886 21 00

Ext. 15603 / 21206

ciutadania@vic.cat

 

Vic ha promogut més de 50 activitats comunitàries per millorar la convivència a la ciutat durant el 2019

El Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI), promogut per ”la Caixa” en col·laboració amb administracions locals i entitats socials, es desenvolupa des del 2010 a 36 territoris espanyols caracteritzats per una alta diversitat cultural, amb la finalitat de millorar la convivència. A Vic, 2.960 persones han participat en les 55 activitats i projectes comunitaris aquest 2019 que s’han organitzat amb l’objectiu de prevenir i revertir conflictes socials, reforçar la convivència, garantir una millor cohesió social i valorar la diversitat cultural, ètnica, lingüística i religiosa de cada barri. Des que es va posar en marxa, els territoris han aconseguit sistematitzar un model preventiu de la conflictivitat social que el fa exportable a altres territoris i entitats que el vulguin aplicar.

Gen 17, 2020
Vic ha promogut més de 50 activitats comunitàries per millorar la convivència a la ciutat durant el 2019

Torneig de Futbol Sala 2019

Un total de 2.960 persones han participat durant el 2019 en les 55 activitats i accions organitzades al Vic on s’ha desenvolupat el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (Projecte ICI). En el conjunt d’Espanya, 157.612 persones s’han sumat a les 2.787 activitats i accions impulsades als 36 territoris estatals.

 

Promogut per l’Obra Social ”la Caixa” i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vic i el teixit social local, el projecte valora la diversitat cultural, ètnica, lingüística i religiosa dels municipis i barris, en favor de la convivència ciutadana intercultural.

 

Cada vegada són més els veïns i veïnes que es volen involucrar de manera activa en la millora dels seus barris i que es comprometen amb la convivència i la cohesió social. Amb aquest objectiu, el 2010 va néixer el Projecte ICI, que al llarg d’aquests anys, amb el treball conjunt de les administracions, les entitats i la ciutadania, ha aconseguit sistematitzar un model per prevenir el conflicte social que el fa exportable a altres territoris i entitats que el vulguin aplicar.

 

D’aquesta manera, el Projecte ICI s’erigeix com un eix fonamental per frenar, evitar i superar processos i situacions d’exclusió social en territoris d’alta incidència de diversitat i multiculturalitat, i es concreta en diferents activitats que tenen la finalitat de crear un teixit social fort.

 

El Projecte ICI a Vic

 

A Vic, durant el 2019 s’han realitzat un total de 55 activitats, corresponents a diversos projectes emmarcats en els àmbits de l’educació comunitària, la salut comunitària i la convivència. Aquests eixos permeten abordar la cohesió social i la gestió de la diversitat a la ciutat, i ho fan a partir del treball compartit entre diversos agents locals: professionals de l’administració pública i també de les entitats i altres recursos comunitaris, ciutadania organitzada i a títol infividual, i representants polítics de l’administració local. 

 

En educació comunitària, com a projecte d’Intervenció Comunitària s’ha participat de la iniciativa de Codis Culturals. Aquest projecte va néixer a partir d’una demanda clara de treballar els xocs culturals vinculats a l’existència d’una ciutadania cada vegada més diversa quant a origen i cultura.

 

Pel que fa a salut comunitària, aquest 2019 s’ha consolidat el funcionament de tres comissions de treball especifiques, sorgides de la Taula de Salut Comunitària, creada el 2016 com a espai de coordinació entre diversos agents vinculats als camps de la salut i socials, però també entesa com a un bon espai generador de propostes conjuntes. La comissió de Prescripció Social ha treballat en col·laboració amb la UVIC-UCC per fer recerca dels actius en salut presents a la ciutat, els quals poden prescriure els professionals dels Centres d’Atenció Primària a pacients que es vulguin avenir a aquest programa de la Generalitat de Catalunya. La comissió de la Jornada de Salut Comunitària de Vic ha dissenyat i realitzat amb èxit la tercera edició de la Jornada, el 28 de novembre, amb una participació de 280 persones. La comissió de Persones Grans, va ser constituïda l’abril del 2019 amb l’objectiu de desplegar projectes per l’acompanyament d’aquest col·lectiu a la ciutat, ja que aquest  va ser el tema prioritzat de forma participativa a la Diagnosi de Salut Comunitària elaborada per la mateixa TSCV.

 

Finalment dins l’eix de convivència es pot destacar el projecte Viu el carrer!, que consisteix en la realització d’activitats esportives i de lleure, gratuïtes i adreçades a infants i joves, durant els períodes no lectius del curs escolar. Aquestes accions que es van fer durant tot l’any, han comptat amb la participació de gairebé 2.500 infants, joves i famílies, entre hivern, setmana santa i estiu. Aquesta programació s’ha pogut dur a terme gràcies a la col·laboració i implicació de 160 persones, entre elles, professionals, voluntariat, membres d’entitats i estudiants en pràctiques

 

El Projecte ICI a Catalunya

 

Als territoris de la província de Barcelona on està implantat el Projecte ICI, un total de 37.044 persones s’han sumat als 679 projectes impulsats. El nombre de participants i d’activitats per territoris és el següent: Barcelona ciutat (Nou Barris, 594 persones en 23 activitats; Raval, 2.459 en 105 activitats); Badalona, a Sant Roc-Artigues-Remei, 6.340 persones en 87 activitats; Cardona, 3.175 persones en 68 activitats; al districte Collblanc-La Torrassa de l’Hospitalet de Llobregat, 6.660 persones en 160 projectes; a San Cosme, del Prat de Llobregat, 4.744 persones en 79 activitats; a Marianao, de Sant Boi de Llobregat, 4.118 persones en 154 activitats; a Santa Coloma de Gramanet (Raval, Santa Rosa, Fondo, Safaretjos), 5.994 persones en 76 activitats, i a Vic, 2.960 persones en 55 activitats.

 

Així mateix, a la província de Girona s’han executat 87 activitats, amb un total de 4.824 participants, desglossades de la manera següent: a Banyoles, 52 activitats, a les quals han assistit 1.768 veïns i veïnes, mentre que a Salt s’han dut a terme 35 activitats, amb 3.056 assistents. Finalment, a la província de Tarragona, on el Projecte ICI es desenvolupa a Tortosa, s’han fet 34 activitats, a les quals s’han sumat 2.457 persones.

 

L’actuació del Projecte ICI a l’Estat espanyol

El 32,5 % de les persones que han participat en el programa durant aquest any procedeixen de grups culturals o ètnicament diferenciats, per la qual cosa es reforça el caràcter intercultural del procés i l’objectiu de generar espais de sociabilitat, en els quals s’afavoreix la interacció positiva i la construcció d’una identitat comuna. En aquest sentit, cal destacar que un 12 % dels participants procedeixen de països del Magrib; un 8 %, de països de l’Amèrica Llatina, i un 3 %, de països de l’Àfrica subsahariana, mentre que un 7,8 % és població d’ètnia gitana.

 

El 2019, el Projecte ICI ha mobilitzat als territoris d’intervenció 519 representants de l’Administració pública, 3.339 recursos tècnics i professionals dels serveis socials, 1.534 entitats socials, 282 centres educatius i 88 centres de salut. El treball conjunt de tots aquests agents s’ha traduït en l’organització de 2.787 activitats i projectes, en què han participat 157.612 persones.

 

L’assoliment més gran del projecte és la promoció d’un nou model d’intervenció social, gràcies a l’adaptació mútua entre persones i col·lectius diversos i a l’adequació de les institucions a aquesta realitat. A partir d’aquest model, s’estan posant els fonaments d’una nova cultura de prevenció, regulació i resolució pacífica de conflictes i de convivència ciutadana intercultural, que ha de constituir una aportació molt valuosa a la recerca de noves vies per fer front al repte europeu i mundial de gestionar de manera positiva la diversitat cultural, ètnica, lingüística i religiosa.

 

Més informació, entrevistes o reportatges:

Departament de Premsa de l’Obra Social ”la Caixa”:

Paula Baldrich: 690 38 65 36 / pbaldrich@fundacionlacaixa.org

 • Compartir:
 • Facebook
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Meneame
 • Digg
Accions del document

 • IMPULSVIC
 • SERMUVIC
Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat

Horaris d'Atenció Ciutadana
 • CREACCIÓ
 • VIALNET
 • RASESVIC
 • VICVERD
 • MINSVIC

Carregant...